/ Thinkstockphotos
Правителството на президента Тръмп възнамерява да отслаби съществуващите ограничения за използването на ядрено оръжие и да създаде нова ядрена бойна глава със заряд с малка мощност за ракетите "Трайдънт".

Нобелови лауреати за мир: Докато съществуват ядрени оръжия, катастрофата е неизбежна

Това съобщи вестник "Гардиън", като се позова на бившия специален съветник на президента Барак Обама по въпросите на контрола над въоръженията и неразпространението им Джон Улфстал.

Тръмп: Светът иска мир, а не война

По думите му новата ядрена доктрина на Пентагона предвижда оборудване на модифицирани ракети с подводно базиране "Трайдънт" Ди-5 с подобни ядрени бойни глави с цел възпиране на Русия така, че тя да се въздържа от използване на тактически ядрени бойни глави в случай на конфликт в Източна Европа.

САЩ обещават военен отговор в случай на използване на ядрено оръжие

Улфстал заявява, че "всякакъв опит от страна на Русия или Северна Корея да се използва ядрено оръжие ще доведе до тежки последици за тях".

Изданието отбелязва, че новата политика в тази сфера на САЩ е по-твърда в сравнение с политиката по време на Обама, при когото е имало стремеж да се намали ролята на ядреното въоръжение в американската отбрана.
БТА