Турция знаме
Турция знаме / iStock/Getty Images
Говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс заяви, че атаките срещу медиите продължават в целия свят, а Турция е една от страните с най-малко свобода на пресата, предава Ahval, цитирани от Агенция "Фокус".

„До декември 2018 г. повече от 250 журналисти остават в затворите по целия свят, с Турция, Китай и Египет като най-големи нарушители“, заяви Ортагъс в свое обръщение.

Ердоган: Ислямът забранява геноцида, САЩ обидиха целия турски народ

Делегация на правозащитни и журналистически организации по-рано заяви в среща с турски държавни служители, че свободата на словото в страната не се е подобрила откакто беше премахнато извънредното пололожение през юли 2018 г. и десетки журналисти остават в затворните или с наложени санкции за пътуване в резултат от политически репротажи и разследвания.

„За сега на твърде много места по света журналисти биват убивани, измъчвани, затваряни и тормозени за това, че отразяват злоупотребите на корумпираните режими, подкопават работата на терористични и криминални организации и дават глас на хората и се борят с дезинформацията“, заяви Ортагъс.