/ IStock
Президентът на САЩ Джо Байдън е решил да остави американски войници в Афганистан след 1 май - датата, договорена с талибаните от администрацията на Тръмп, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от администрацията.

Според източниците, пожелали анонимност, новият краен срок е 11 септември, тоест 20-годишнината от атентатите в САЩ през 2001 г.

Байдън от седмици намеква, че срокът 1 май няма да бъде спазен. С наближаването на датата става все по-ясно, че ще е трудно и малко вероятно да има безпроблемно изтегляне на разположените в Афганистан 2500 американски войници.

Военнослужещите от 41-я военен контингент в Афганистан се завърнаха на родна земя (СНИМКИ)

Решението на президента създава рискове от нападения на талибаните срещу американски и афганистански военни, а също от ескалация на войната в азиатската държава. Но набелязаната нова дата 11 септември припомня и причината, заради която войските на САЩ са в Афганистан - да попречат на екстремистки групи да използват неговата територия, за да подготвят нови атаки срещу САЩ, отбеляза АП.

Агенцията припомня, че през февруари 2020 г. в Доха бе постигнато споразумение, според което талибаните обещаха да спрат нападенията си и да започнат мирни преговори с правителството в Кабул, а в замяна САЩ се ангажираха да изтеглят военния си контингент до май 2021 г.
БТА