САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери
САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери / снимка: Gulliver/Getty Images

САЩ са следили телефонните разговори на 35 световни лидери - това показват класифицирани документи, разгласени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, съобщи Ройтерс, като се позова на британския в. "Гардиън".

Според изнесените материали АНС се е сдобила с телефонните номера чрез служител на друго държавно ведомство на САЩ. От документите става ясно, че персоналът на Белия дом, Държавния департамент и Пентагона е бил призоваван да споделя данните за телефоните на чуждестранни политици. Поверителен документ от октомври 2006 г. показва, че американски служител е предоставил на АНС 200 телефонни номера, сред които тези на 35 световни лидери, чиито имена не се посочват, съобщава БТА.

Разкритията предполагат, че подслушването на световни лидери може да се окаже по-мащабно, отколкото се смяташе първоначално. Те идват в момент, когато Германия иска отговори от САЩ във връзка с твърденията, че телефонът на канцлерката Ангела Меркел е бил подслушван. Въпросът е на път да помрачи срещата на Европейския съвет в Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Шпионските скандали, в които са намесени САЩ, Франция, Германия, а вероятно и Италия, бяха част от темите, обсъждани от европейските лидери през първия ден на съвета им. Въпросът не беше включен в дневния ред, но е предизвикал дискусии по време на работната вечеря.