/ Thinkstock/Getty Images
Държавният департамент на САЩ одобри продажбата за Южна Корея на оборудване и услуги за техническо обслужване на безпилотния летателен апарат RQ-4. Това ще стане за обща сума 950 млн. долара, съобщи днес управлението на министерството на отбраната на САЩ по отбранително сътрудничество и сигурност, цитирано от ТАСС.

То отговаря за доставките на военна техника и оръжие за чужбина по междуправителствени договори, за връзки между въоръжените сили на САЩ и други страни, за оказване на финансово и техническо съдействие на чуждестранни партньори на Вашингтон в сферата на отбраната.

В прессъобщението се отбелязва, че "предлаганата сделка ще бъде от полза за външната политика и целите на САЩ в сферата на националната сигурност, като се удовлетворят оправданите потребности на един от най-близките съюзници" на САЩ в региона.

Американската администрация вече официално е уведомила Конгреса на САЩ за приетото решение. Сега законодателният орган има 30 дни да проучи този нов военен контракт и евентуално да го блокира.
БТА