н
н / Thinkstock/Getty Images

Федералната комисия по комуникациите в САЩ взе решение да отмени принципа за интернет неутралност. До момента той забраняваше на интернет доставчиците да влияят върху трафика и достъпа до сайтовете и ги задължаваше да осигуряват равен достъп и скорост до всеки от тях, стига да е с легално съдържание.

Отпадането на неутралността е без прецедент в световен мащаб и дава на телекомите в САЩ законовото право да приоритизират едни сайтове за сметка на други, като им осигуряват по-бърза скорост и по-голям достъп. Според председателя на комисията Аджит Пай падането на регулациите щяло да стимулира инвестициите в сектора. Идеята обаче срещна огромна съпротива, включително и от страна на гиганти като Facebook, Google и Twitter, според които махането на неутралността ще превърне интернет в „нагласена версия, която дава предимство на този, който си плати най-много”. Часове преди гласуването Обама направи видео обръщение:

„Откакто е създаден, интернет лежи върху основни принципи като прозрачност, равност и свобода. Никой освен вас не решава до кой сайт да имате достъп, няма тол-такси по интернет магистралата. Точно тези принципи, тази идея за интернет неутралност дава на мрежата мощ, а на иноваторите – шанс да се развиват. Нарушаването й ще сложи край на интернет, какъвто го познаваме.”, добави той.