/ БГНЕС
Държавният департамент на САЩ съобщи, че е одобрил предложение за продажба на Полша на 32 изтребителя Ф-35 на корпорацията Локхийд Мартин за 6,5 милиарда долара, предаде Ройтерс.

През април Пентагонът информира Конгреса, че обмисля да продаде такива самолети на Полша, която е член на НАТО, както и на Гърция, Румъния, Испания и Сингапур.

Турция не се е отказала от изтребителите Ф-35

Покупката на изтребителите ще увеличи приноса на Полша в НАТО и ще намали зависимостта й от руска техника, заяви в декларация служител на Държавния департамент. През Студената война Полша, която граничи с Русия и с членуващата в НАТО Германия, беше член на Варшавския договор, напомня Ройтерс.

Продажбата на самолетите бе одобрена няколко дни след визитата на вицепрезидента Майк Пенс в Полша, която е важен съюзник на САЩ в района. Визитата бе за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война.

САЩ отработили бързото прехвърляне на F-35 в Полша и Прибалтика

При управлението на президента Доналд Тръмп САЩ изпълняват план "Купувайте произведено в САЩ", по силата на който бяха смекчени ограниченията над продажбите и американски служители активно работят за увеличаване на износа на американската оръжейна индустрия.

Конгресът е бил информиран вчера за одобрението от Държавния департамент на предложението за продажбата на изтребители, добавя Ройтерс.
БТА