/ iStock/Getty Images
Според Анкара това е "огромна грешка" и обеща да отвърне по адекватен начин
Правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на своя натовски съюзник Турция заради покупката на руска система за противоракетна отбрана, с което заложи основата за по-нататъшна конфронтация между двете страни само месец преди встъпването в длъжност на избрания за президент Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон и Анкара са в напрегнати отношения не само заради решението на Турция да закупи руската противоракетна система С-400, но и заради турските действия в Сирия, в конфликта между Армения и Азербайджан и в Източното Средиземноморие.

Заради покупката на руските ракети САЩ вече изключиха Турция от участието й в разработването на стелт изтребителя F-35 и в съвместната тренировъчна програма за новия самолет, но се въздържаха от други наказателни мерки въпреки отправяните от Вашингтон предупреждения, че руската противоракетна система е несъвместима с натовските въоръжения и е потенциална заплаха за сигурността на съюзниците.

"САЩ ясно и многократно показаха на Турция от най-високи равнища, че покупката на системата С-400 ще застраши сигурността на американската военна технология и на нашия персонал и ще предостави значителни средства на руския отбранителен сектор, а също така ще даде достъп на Русия до турските въоръжени сили и турската отбранителна индустрия", каза държавният секретар Майк Помпейо по повод на днешното решение за санкциите.

"Турция обаче реши да продължи доставката и тестовете със системата С-400 въпреки наличието на алтернативни съвместими натовски системи за нуждите на своята отбрана", подчерта Помпейо.

Призовавам Турция да реши проблема със С-400 незабавно в координация със САЩ. За САЩ Турция е ценен съюзник и важен регионален партньор в сферата на сигурността и ние искаме да продължим продължаващото десетилетия ползотворно сътрудничество в областта на отбраната, като преодолеем възможно най-скоро пречката, която представлява притежанието на С-400 от Турция, допълни държавният секретар.

Санкциите на САЩ са насочени срещу конкретни ръководители на главната турска агенция за военни доставки, като се блокират техни авоари, намиращи се под юрисдикция на САЩ, и им се забраняват да посещават Америка. Налага се забрана върху повечето експортни лицензи и върху заемите и кредитите на агенцията, отбелязва АП.

Решението на Турция ни остави без алтернатива, каза на свой ред помощник-държавният секретар на САЩ за международната сигурност Кристофър Форд и изрази надежда турското правителство да прояви желание да обсъди с американската страна намирането на решение на въпроса, посочват Ройтерс и ТАСС.

Отговорът от страна на Турция не закъсня. Анкара нарече "огромна грешка" санкциите и обеща да отвърне по адекватен начин, като отново призова Вашингтон да реши спора чрез диалог, предаде Ройтерс.

Турското външно министерство заяви, че санкциите са "необясними", защото Вашингтон многократно е отхвърлил предложението на Анкара за създаване на съвместна работна група, и призова своя натовски съюзник да ревизира "несправедливото" решение, което ще накърни двустранните им отношения.

Шефът на Турското управление за отбранителни доставки Исмаил Демир, цитиран от ТАСС, заяви, че тези санкции няма да нанесат вреда на турската военна индустрия. 

"Никакво прието в чужбина решение спрямо мен и нашето учреждение няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Това по никакъв начин няма да попречи на турската отбранителна индустрия", написа той в Туитър.

Демир увери, че "Турция ще преследва целта си за постигане на пълна независимост на отбранителната си промишленост под ръководството на президента Тайип Ердоган".

Руският външен министър Сергей Лавров нарече обявените от САЩ санкции спрямо Турция "проява на арогантно отношение към международното право".

Решението на Вашингтон "не укрепва авторитета на САЩ на международната арена като отговорен участник в международното разделение на труда, включително и в сферата на военно-техническото сътрудничество", посочи на пресконференция Лавров, цитиран от ТАСС.
БТА