/ БГНЕС
САЩ ще изтеглят тази седмица целия дипломатически персонал, който все още е в посолството в Каракас. До решението се стигна поради задълбочаването на кризата във Венецуела, съобщи в Туитър държавният секретар Майк Помпео.
 

Другата причина за изтеглянето е заключението, че присъствието на американския дипломатически персонал в посолството се е превърнало в ограничение за политиката на САЩ, посочи в изявление Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

САЩ са готови да наказват чуждестранни банки, които имат вземане-даване с Мадуро

В изявлението не се уточнява денят, в който служителите ще напуснат посолството.

Първият дипломат на САЩ обвини Куба за тежката криза с липсата на ток и вода във Венецуела. Помпео отхвърли обвиненията на президента Николас Мадуро, че заговор на САЩ е довел до спирането на тока, което продължава вече 4 дни.

Венецуела остана без ток за едно денонощие, властите говорят за кибератака и обвиниха САЩ

"Куба е истинската империалистическа сила във Венецуела", каза Майк Помпео във Вашингтон. "Ако няма ток, благодарете на чудесата на модерното кубинско инженерство", заяви Помпео.
"Ако няма вода, благодарете на отличните хидролози от Куба", допълни американският дипломат.

Той не обяви нови санкции срещу управляващите във Венецуела, но отново повтори американската позиция, че Николас Мадуро е нелегитимен на поста президент, а Русия е създала кризата във Венецуела с подкрепата си за него.

САЩ обмислят нови санкции срещу Венецуела, за да лишат режима от финансови средства

"Николас Мадуро обеща на народа си социалистически рай", каза Майк Помпео, "Социалистическата част е налице, което е поредното доказателство, че социализмът води до икономическа разруха. Онази част с рая не се получи особено".

Междувременно стана ясно, че контролираният от опозицията венецуелски парламент е одобрил обявяване на национално състояние на тревога заради безпрецедентната криза с електроснабдяването, която парализира страната пети ден, предаде ДПА.

Парламентът също отхвърли аргумента на президента Николас Мадуро, че колосалната авария е американски саботаж и каза, че причината за нея е лошото управление и липсата на инвестиции.

Националното събрание призова армията да помогне за мобилизиране на персонала на енергийния монополист "Корпоелек" и отправи апел за международно сътрудничество за възстановяване на елекроснабдяването по време на 30-дневно състояние на тревога.

Парламентът обаче няма правомощия да въведе извънредно положение, докато Мадуро остава президент.

Председателят на парламента Хуан Гуайдо свика във вторник следобед протести. "Ако продължим да се активизираме, скоро ще постигнем прекратяване на узурпацията, преходно правителство и свободни избори", заяви той.

Междувременно Мадуро писа в Туитър, че "агресиите и империалистическите атаки няма да унищожат силата на венецуелския народ и способността му да оказва съпротива", и че страната му ще спечели "електрическата война".
 

В понеделник Мадуро съобщи, че властите са задържали двама души за опит за саботаж на ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, посочва ТАСС. Според президента атаката срещу националната енергийна система е осъществена по три начина: кибератака, електромагнитен импулс и физическо нападение. "Първо е била извършена кибератака срещу системата на компания "Корпоелек" във ВЕЦ "Симон Боливар" и системата в Каракас. После е използван електромагнитен импулс, прекъснал процеса по възстановяване на системите, а накрая са прибягнали до физическо нападение - палежи и рушене на електрически подстанции", каза Мадуро в обръщение към населението, излъчено в приложението "Перископ".
БТА, БГНЕС