Афганистан
Афганистан / БТА
САЩ ще разположат войници на летището в Кабул, които ще се грижат за сигурността при евакуацията от Афганистан на част от американския дипломатически персонал, заяви днес Държавният департамент.

Паралелно с това Вашингтон ще ускори евакуацията на преводачи и други афганистанци, помагали на американската армия, които са застрашени от репресии от страна на талибаните, заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Талибаните продължават настъплението си в Афганистан - превзеха Кандахар

"Посолството остава отворено, не става дума за пълна евакуация", изтъкна Прайс, като припомни, че САЩ са започнали изтеглянето на част от дипломатическия си персонал още през април, когато президентът Джо Байдън обяви, че чуждестранните войски ще се изтеглят от Афганистан преди края на лятото.

"Ускоряването на военната офанзива на талибаните и насилието и нестабилността, които я съпътстват, е причина за сериозни опасения. Във връзка с това, ние ограничаваме още повече присъствието на цивилни американци в Кабул, като взимаме предвид ситуацията в сферата на сигурността. За да улесни евакуацията, министерството на отбраната временно ще разположи допълнителни войници на международното летище" в Кабул, поясни говорителят.

Редица държави спират депортацията на афганистанци заради експанзията на талибаните

 По информация на CNN посолството на САЩ в Афганистан може да бъде преместено на летището в Кабул.