САЩ искат разследване на трагедията в Одеса
САЩ искат разследване на трагедията в Одеса / снимка: БГНЕС, архив

САЩ призоваха властите в Киев да разследват трагедията в Одеса, където по време на сблъсъци между крайнодесни групировки и проруски активисти загинаха 40 души.

„Призоваваме властите в Украйна да започнат пълно разследване на събитията в Одеса, като виновните трябва да бъдат изправени пред съда, за да отговарят за деянията си”, заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

„Сериозно обезпокоени сме от ситуацията на юг в Украйна. Продължаваме да считаме, че Русия оказва влияние върху поддръжниците на федерализацията. Призоваваме Москва да използва това свое влияние, за да разубеди проруските активисти да се разоръжат, да освободят окупираните от тях сгради и да участват в политическите процеси”, допълни той, посочва БГНЕС.

„Провеждането на президентски избори в Украйна на 25 май е важно за страната и ние разчитаме това да е повратен момент в посока към разрешаване на кризата. Не изключваме по-нататъшно разширяване на санкциите срещу Русия, в това число по отношение на отделни икономически отрасли”, каза още Карни.

Засилват пограничния контрол в Молдова

Междувременно вастите на Молдова разпоредиха да се засили контрола по границите във връзка със ситуацията в Украйна. Това бе обявено в съвместно изявление на президента на страната Николай Тимофти, премиера Юрий Лянке и председателят на парламента Игор Корман на заседание на Съвета за сигурност на Молдова.

„Първите ръководители на държавата дадоха указание на правоохранителните органи максимално щателно да следи ситуацията по държавната граница и да предприема всички необходими действия за осигуряване на обществения ред в страната. Те изразиха загриженост относно изострянето на ситуацията в Украйна, което заплашва сигурността на Молдова, се казва в прессъобщение.

Страната изразява увереност, че усилията, които полагат украинските власти и международните посредници ще доведат до намаляване на напрежението мир и сигурност в Украйна. Властите на Молдова изразиха дълбоки съболезнования на целия украински народ, на семействата и близките на загиналите в Одеса, Славянск и други градове и села в Украйна.