/ БГНЕС
САЩ призоваха иракското правителство да "се вслуша в легитимните искания" на протестиращите. Те продължават да настояват за сваляне на режима въпреки обещанията за реформи, направени от иракските лидери, предаде Франс прес.

Двама убити и 175 ранени при протести в Багдад

Призивът е отправен в изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо. В него той критикува разследването, водено от властите в Багдад на смъртоносното насилие в началото на протестната вълна, което според държавния секретар не е достатъчно надеждно. Помпейо казва, че иракчаните заслужават справедливост и че трябва да се потърси сметка от отговорните за убийството на протестиращите.

Най-малко 13 убити в Ирак при стрелба по демонстранти

"Неотдавнашните строги ограничения на свободата на медиите и на словото трябва да бъдат смекчени", се казва още в изявлението. Помпейо подчертава, че това са свободи, които са "неделима част от всяка демократична реформа".

БГНЕС

В началото на октомври Помпейо беше поискал от правителството на Ирак да зачита исканията на протестиращите и да прояви максимална сдържаност. Новият му призив идва в момент, в който народното недоволство навлиза във втори месец и иракският аятолах Али Систани, който е най-висшата шиитска инстанция в страната, отправи предупреждения срещу всякаква чужда намеса в иракската криза. "Нито един човек, нито една група, била тя регионална или международна, не може да си присвоява волята на иракчаните и да им налага своето мнение", каза той.
БТА