/ / iStock/Getty Images
Американски и руски представители започнаха днес преговори за сигурността в космоса, след като миналата седмица Вашингтон и Лондон обвиниха Москва, че е изпробвала противоспътниково оръжие, предаде ДПА.

Еднодневният диалог в австрийската столица, който е планиран от месеци, ще бъде последван от тридневни преговори между двете страни по въпросите на контрола над ядрените оръжия.

В петък Кристофър Форд, помощник-държавен секретар на САЩ за международната сигурност, обвини на пресконференция Москва и Пекин, че вече са превърнали "космоса в театър на военните действия". По думите му Вашингтон предлага правила за отговорно поведение в космоса, които да следват образеца на съществуващите правила за водене на война и които да бъдат основани на принципа на съразмерността и хуманността.

Русия и Китай подкрепят алтернативна инициатива за сключването на международен договор за забрана на космическите оръжия, отбелязва агенцията.
Форд обаче заяви, че САЩ са против тази инициатива
, защото тя ще направи незаконни някои конкретни оръжейни системи, които е трудно да бъдат дефинирани, вместо да определи кои действия в открития космос са допустими и кои не.

Според Космическото командване на САЩ, в средата на юли Русия е изпробвала противоспътниково оръжие в рамките на тест, подобен на друг такъв, извършен от нея през 2017 г. Москва отхвърли обвинението. При извършеното изпитание става дума просто за малък "инспекционен изкуствен спътник", който е използвал специализирано оборудване, за да инспектира от близко разстояние друг руски космически спътник, заяви в петък руското министерство на външните работи.

"Русия винаги е била ангажирана и ще остана такава и занапред с пълното демилитаризиране на открития космос и неразполагането на каквито и да било оръжия в космическото пространство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
БТА