/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Мексико са постигнали съгласие по въпроса за имиграцията и че митата, които той планираше да въведе в понеделник, са отменени, предадоха световните агенции.
 

"САЩ и Мексико постигнаха споразумение. Митата, предвидени да влязат в сила от американска страна срещу Мексико, са следователно отменени за неопределено време", написа американският държавен глава в Twitter.
 

Той допълни, че в скоро време ще бъдат публикувани детайли за сделката. По думите му Мексико ще вземе "силни мерки, за да спре миграционния поток през страната по посока на южноамериканската граница".

Тръмп налага 5-процентно мито за всички стоки от Мексико

"Това ще позволи да се намали до голяма степен, или да се елиминира, незаконната имиграция, идваща от Мексико в САЩ", посочи Тръмп.

Малко след това мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, който е във Вашингтон заради преговорите за митата и за незаконната имиграция с американски представители, потвърди в Туитър, че няма да има мита в понеделник. Той благодари на всички, които са помогнали да "се покаже величието на Мексико".

Тръмп: САЩ нямат повече капацитет да приемат незаконни имигранти

Преговорите между двете страни започнаха в началото на седмицата. Тръмп заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 процента върху всички стоки, идващи оттам. Прогресивно до 1 октомври митата трябваше да се увеличат до 25 процента.

Мексико ще вземе безпрецедентни мерки за борба с незаконната имиграция, се казва в обща декларация на Вашингтон и Мексико след договарянето на споразумението за незаконната имиграция.

Тръмп обяви извънредно положение заради стената по границата с Мексико

Сред мерките е разполагане на мексиканската национална гвардия из Мексико, приоритетно на южната граница на страната. В четвъртък Мексико обяви, че 6000 членове на гвардията ще бъдат разположени на южната граница. Сега в общата декларация тази цифра не се споменава. Разполагането по границата с Гватемала ще започне в понеделник.

Мексико ще вземе също решителни мерки, за да разбие огранизациите на трафиканти, както и незаконните мрежи за транспорт и финансиране, се казва в декларацията, прочетена от мексиканския външен министър Марсело Ебрард след дългите преговори във Вашингтон.

Тръмп с нови заплахи за границата с Мексико

Мексико отстъпва пред американското искане и мигранти, кандидатстващи за убежище в САЩ, ще бъдат върнати в Мексико, където ще изчакат решението на американските власти.

Президентът на Мексико Андрес Лопес Обрадор заяви, че е доволен, че американските мита са били избегнати, отбелязаха световните агенции. Той каза, че мексиканците ще се съберат в Тихуана днес, за да отпразнуват това.
БТА