Самолет ще прибере оцелелите от автобусната катастрофа на остров Мадейра

/ БГНЕС
Германски самолет пристига на португалския остров Мадейра, за да откара обратно в родината оцелелите от автобусната катастрофа, в която загинаха 29 туристи от Германия, предаде Асошиейтед прес.

Автобус с туристи катастрофира на остров Мадейра, има много загинали (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Шестнайсет човека са в болница, вкл. португалският шофьор и екскурзоводът, намирали се заедно с 53 туристи в сряда в автобуса, който се преобърна на завой и се плъзна надолу по склон.
 
Според португалска телевизия следователите предполагат, че засядане на педала за газ е причината за катастрофата, станала на 250 метра, след като автобусът е потеглил от хотела на туристите.
 
Външният министър на Германия Хайко Маас каза, че самолет заедно с медицински екип са готови да отлетят за Мадейра в Атлантическия океан, който отстои на 935 км от брега на Мароко. По думите на министъра телата да загиналите ще бъдат транспортирани до Германия, след като приключи тяхното точно идентифициране, съобщи АП.

Траур в Португалия след автобусната катастрофа на остров Мадейра
 
ДПА допълни, че туроператорът, наел автобуса за екскурзията, е предложил на роднините на пострадалите да заминат за Мадейра. "Първите роднини вече са на път; те ще бъдат посрещнати от професионалисти и ще им бъде оказана помощ", казаха от компанията "Трендтурс". Компанията ще помогне на леко ранените германски туристи да се завърнат в родината при семействата си.
 
От "Трендтурс" описаха автобусната компания като сериозен и надежден партньор. Въпросният автобус е минал през технически преглед през януари т.г. и е имал сертификат до февруари 2020 г. казаха от туроператорската фирма.
 
Продължава разследването на причините за катастрофата. Местни медии цитират очевидци, според които имало проблем със спирачката на превозното средство. Сред 16-те хоспитализирани двама са в тежко състояние, но без опасност за живота, твърдят медии от острова.
БТА