Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини
Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини / БГНЕС
Европейската военноморска мисия "София" продължава операциите си за борба с трафикантите край бреговете на Либия с участието на Германия, независимо че Берлин няма да изпрати кораб, който да замени използвана сега фрегата, и въпреки заплахите на Италия, увери днес еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес.
 
"Ако Италия, която ръководи мисията, реши да я прекрати, това ще е нейно решение", предупреди той. Рим настоява за промяна на действащите правила, според които спасените от кораби на мисия "София" мигранти биват докарвани в италиански пристанища. "Или правилата се променят, или се слага край на мисията", написа в Туитър италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Хиляди на протест в Рим срещу по-твърдата политика на властта за приемане на мигранти
 
"Според мен операция "София" е успешна и трябва да продължи, но окончателното решение за това ще вземат участващите в нея страни. За момента няма каквото и да било решение", каза Аврамопулос. "Да бъдем ясни, оттеглянето (на германската фрегата) беше предвидено. Германия продължава да участва в операцията. Нищо не подсказва, че в бъдеще няма да бъде предоставен (германски) кораб", отбеляза той.
 
"Изтеглянето на фрегатата "Аугсбург" беше планирано за 6 февруари и решението беше съобщено на командващия мисията. Германия е тази, която трябва да реши и съобщи как ще се използват нейните ресурси", обясни за АФП европейски източник от сферата.

Заради стъпкани записки: Еврокомисар нарече кретен италиански евродепутат (ВИДЕО)
 
В момента в операция "София", чийто мандат през декември беше удължен до 31 март тази година, участват три военни кораба: испанският "Рейна София", италианският "Луиджи Рицо" и германският "Аугсбург". Те са подпомагани от въздуха от хеликоптери и самолети на Испания, Италия, Полша и Люксембург, се казва на уебсайта на мисията.
 
Германия съобщи, че засега не планира замяна на "Аугсбург" от кораба "Берлин", изпратен да участва в учения на НАТО в Северно море. Германски говорител обаче каза, че германската армия запазва персонала си в щаба на "София" в Рим. "Германия изчаква да види дали ще се постигне споразумение за удължаване на мисията след 31 март и в този случай би могла да продължи участието си. Всичко ще зависи от резултата от преговорите", обясни за АФП говорител на германското министерство на отбраната.

Италия заплаши да затвори летищата за полети с мигранти от Германия
 
"Фактът, че Германия може вече да не участва с кораб в операция "София" на Европейския съюз в Средиземно море, не означава, че тя се оттегля напълно", заяви командващият операцията контраадмирал Енрико Кредендино, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че корабът, който ще замени сегашната фрегата, вече е избран, но ще се изчака, докато се реши спорният въпрос къде трябва да бъдат отвеждани спасените мигранти.
 
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен обвини Италия, че изпраща корабите от мисията на най-отдалечените места в Средиземно море, което обезсмисля участието на Германия. "През три четвърти от годината италианското командване праща флота ни на най-затънтените места в Средиземно море, където няма нито каналджийски трасета, нито каквито и да било мигрантски пътища, и флотът ни месеци наред не върши нищо смислено там", заяви пред германски медии от Давос министърката.

Италия позволи на кораба „Дичоти“ да акостира в Сицилия
 
В резултат на това Германия реши да изпрати участващата в мисията фрегата на военни учения в Северно море, допълни Фон Дер Лайен и уточни, че корабът може да се върне във всяка точка в Средиземно море в рамките на 10 дни. На тази безизходица трябва да намери политическо решение в Брюксел от европейските вътрешни министри, заяви министърката. "Отдавна чакаме решение. Време е сега то да се вземе по политически път", добави той.
БТА