Салма Хайек
Салма Хайек / Gulliver/Getty Images
В едно от най-живите описания на сексуален тормоз от страна на Харви Уайнстийн, Салма Хайек - поредната холивудска звезда, обвинила продуцента, го нарича "чудовище", предадоха световните информационни агенции.

Салма Хайек - когато годините са само някакво число (СНИМКИ)

"Години наред той беше моето чудовище", пише в публикацията си във в. "Ню Йорк таймс" родената в Мексико актриса, разказвайки за нежеланите сексуални аванси и заплахи на Уайнстийн.

Защо актрисите мълчаха за посегателствата на Харви Уайнстийн досега?

Актрисата Салма Хайек
Guliver/Getty Images, архив

Салма Хайек е сред десетките жени, обвинили продуцента в сексуален тормоз или посегателство. В публикацията си актрисата признава, че се е решила да проговори, след като и други потърпевши са сторили същото.

Разказът на 51-годишната актриса е фокусиран върху събития от времето, когато се снима филмът "Фрида" (2002), в който тя изпълнява ролята на мексиканската художничка Фрида Кало.

Салма Хайек: Не може цял живот да играеш секси мацка

Тя споделя, че тогава е имала удоволствието за пореден път да работи с "Мирамакс" - по това време собственост на Уайнстийн, защото компанията е била "синоним за качество, професионализъм и експериментаторство във филмите".

През 90-те години на миналия век Салма Хайек често се снима в продукции на "Мирамакс" и не крие, че дължи старта на кариерата си на продуцента.
Сътрудничеството обаче я поставя в положение, в което ѝ се налага да отблъсква сексуалните щения на Харви Уайнстийн, както и да се сблъсква със заплахите му.

Харви Уайнстийн купил мълчанието на манекенка за 1 милион долара

"Той се появяваше на вратата ми по всяко време на денонощието, на всяко следващо място, във всеки следващ хотел", пише тя.

Актрисата Салма Хайек
Guliver/Getty Images, архив

Като пример актрисата дава отказа си да получи орален секс от продуцента. "С всяко "не" се проявяваше макиавелианският гняв на Харви. Едва ли имаше дума, която той да мрази повече", разказва Салма Хайек.

Памела Андерсън шокира с коментар за секс скандала с Харви Уайнстийн

Актрисата разкрива, че Уайнстийн я е заплашвал да спре продукцията на "Фрида". Тя дори твърди, че продуцентът е отправил към нея заплаха за убийство.

Актрисата Салма Хайек
Guliver/Getty Images, архив

На особен натиск актрисата се е почувствала подложена, когато Уайнстийн поискал тя да се снима в гола сцена с друга жена. За да завърши "Фрида" - филм, на който гледа като на плод на усилния си труд и любов (Хайек е и съпродуцент), тя приема да заснеме сцената.

Салма Хайек плакала преди голите сцени в "Десперадо"

Съгласието ѝ води до нервен срив. За въпросната сцена - първата и последна подобна в кариерата ѝ, Салма Хайек пише: "Не ме измъчваше толкова, че трябва да бъда гола с друга жена, а това, че се случва по желание на Харви Уайнстийн".
Дори и след завършването на филма Уайнстийн не спрял тормоза си над актрисата. Той ѝ е заявил, че в окончателния си вид филмът не става въобще за кината и че няма да допусне той да бъде излъчен в салоните, а ще го изпрати директно във видеотеката. (Биографичният филм, посветен на художничката Фрида Кало, получи две награди Оскар след шест номинации).

Ума Търман даде воля на гнева си към Харви Уайнстийн

Салма Хайек споделя още, че така и не се е осмелила да покаже на продуцента какъв ужас изпитва от него.

"Докато не постигнем равенство между мъжете и жените във всеки аспект от нашата индустрия, тя ще продължи да бъде благодатно място за хищници", пише Салма Хайек.

Известният холивудски продуцент Харви Уайнстийн
Харви Уайнстийн БГНЕС, архив

В отговор на публикацията на актрисата говорителката на Харви Уайнстийн, направи изявление, в което се посочва: "Г-н Уайнстийн смята Салма Хайек за първокласна актриса и я е канил да участва в няколко филма. Той не крие, че е бил много горд с нея, когато е получила номинация за Оскар за изпълнението ѝ във "Фрида" и е продължил да я подкрепя професионално. Интерес към ролята тогава проявява и Дженифър Лопес, която по това време е по-голяма звезда, но г-н Уайнстийн засвидетелства подкрепата си за Салма".

Според изявлението продуцентът освен това няма спомен да е притискал Хайек да участва в нежелана сцена, нито е присъствал на заснемането ѝ.

"Сексуалните обвинения, отправени от Салма Хайек, са неточни. И други свидетели на събитията имат различен спомен за тях", се казва още в изявлението.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук

БТА, БГНЕС