Саакашвили е готов за диалог с Русия
Саакашвили е готов за диалог с Русия / снимкa: БГНЕС

Грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че страната му е готова на диалог с Русия и иска добри отношения с нея. Необходимо е обаче, уточни Саакашвили, преговорите да се водят на основата на признаването на териториалната цялост на Грузия и вземайки предвид интересите на всички граждани на Грузия, предаде Ройтерс и БТА. Грузинският президент говори по време на посещение в пристанищния град Батуми.

Руските войски са се изтеглили от грузинското село Переви, близо до границата с Южна Осетия, съобщиха европейски наблюдатели в района. Това е станало след преговори с руското Министерство на външните работи и с руските военни.

Грузия смяташе руското военно присъствие в Переви, на 3 километра източно от границата, за нарушение на споразумението за прекратяване на огъня. Ройтерс отбелязва, че изтеглянето на руските войници от селото ще успокои страховете от конфронтация в района. Руските войски започнаха да се изтеглят от Переви още през ноември. Те обаче се върнаха, когато бойци от южноосетинските милиции се опитаха да се настанят на техните позиции. Днес нямаше признаци на място за присъствие на южноосетински сили.