/ ThinkStock/Getty Images
Руснаците използват Беларус като плацдарм, за да пътуват в чужбина, докато международните граници на Русия остават затворени като част от усилията за ограничаване на разпространението на коронавируса, твърдят източници от транспортния сектор, цитирани от Ройтерс.

Русия и Беларус имат митнически съюз и общата им граница е относително пропусклива, което прави по-лесно да се заобикали граничната охрана по определени маршрути. 

За разлика от Русия беларуският президент Александър Лукашенко отказа да наложи карантина в страната, която граничи още с Украйна и членките на Европейския съюз Полша, Латвия и Литва. 

Десетки шофьори на леки коли и миниванове все още рекламират трансгранични услуги и за руски, и за беларуски граждани, въпреки че официално Русия затвори границите си през март.

Няколко шофьори потвърдили пред Ройтерс, че редовно преминават границата с пътници без разрешение. "На около 70-80 км от Беларус започваме да караме по черни пътища, за да заобиколим граничарите", заяви шофьор, според когото пътуването от Москва до Минск е 10-12 часа и струва 10 000 рубли (146 долара). 

Мнозина от пътниците споделяли после, че оттам са успели да излетят за чужбина.

Беларуската авиокомпания "Белавиа" предлага полети до различни дестинации в Европа, включително Германия и Франция, както и до други страни. Беларуската Служба за гранична охрана заяви, че не се опитва да контролира придвижването през границата с Русия. 

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е заловила от април повече от 250 нарушители на режима за пресичане на границата, включително шофьори, които са били глобени с по 2000 рубли.
БТА