Руските власти дадоха едномесечен ултиматум на Twitter
Руските власти дадоха едномесечен ултиматум на Twitter / iStock/Getty Images
Руските власти обявиха днес, че дават един месец на американската социална мрежа Туитър да премахне "незаконното съдържание" от платформата си под заплаха да бъде блокирана в страната, предаде Франс прес.

Русия отправи първото предупреждение миналата седмица, като "забави" работата на мрежата, която обвинява, че не е премахнала съдържание, подтикващо непълнолетни към самоубийство, съдържащо детска порнография или информация за употребата на наркотици.

Руските власти обвиняват по-конкретно американската компания, че не е отговорила на искания за премахване на около 3100 публикации. От Туитър отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са "много обезпокоени" от "опитите за блокиране и задушаване на обществената комуникация в интернет".

"Туитър не отговори адекватно на исканията ни и, ако нещата продължават така, след месец ще бъде блокиран", заяви днес за агенция Интерфакс Вадим Суботин, заместник-директор на руския контролен орган за съдържанието в интернет Роскомнадзор.

"Дали сме един месец и наблюдаваме реакцията на Туитър относно премахването на незаконно съдържание", каза той и добави: "Ако Туитър не отговори на изискванията . . . ще разгледаме въпроса за пълното му блокиране."

Този спор илюстрира нарастващото напрежение през последните месеци между големите чуждестранни социални мрежи и Русия, която осъжда тяхното всемогъщество и критикува начина, по който управляват съдържанието си, особено политическото, отбелязва АФП.

Източник: БТА