съд
съд / iStock/Getty Images
Московският градски съд удовлетвори жалбата на члена на ръководството на опозиционната партия "Яблоко" Сергей Митрохин срещу отказа на окръжна изборна комисия да го регистрира като кандидат в изборите за столичния парламент през септември, предаде ТАСС.

Говорителка на съда съобщи, че решението на окръжната комисия е отменено и тя е задължена да регистрира Митрохин като кандидат в 43-и едномандатен избирателен окръг. "Решението се изпълнява незабавно", подчерта говорителката Уляна Солопова.

Три седмици масови протести в Москва (ОБЗОР)


На 16 юли окръжната комисия в 43-и окръг отказа да регистрира Митрохин с мотива, че е има голям брой недостоверни подписи на избиратели в негова подкрепа. После градската комисия извърши проверка и установи, че броят на достоверните подписи е достатъчен за регистрация на кандидат, но окръжната отново отказа. Тогава политикът от "Яблоко" се обърна към съда, припомни ТАСС.

Ройтерс допълни, че Сергей Митрохин е бил сред десетките хиляди участници в демонстрацията в събота в Москва срещу отказа на властите да регистрират опозиционни кандидати за местните избори на 8 септември. ДПА отбеляза, че тази четвърта поред демонстрация, на която полицията задържа над 2000 човека, е била най-многолюдната.
 
 
БТА