Русия засилва военното си присъствие в Арктика
Русия засилва военното си присъствие в Арктика / БГНЕС, архив

Руското Министерство на отбраната има намерение да построи и реконструира в Арктика десет летища с цел укрепване на руското присъствие в северните ширини, пише "Известия".

Изграждат се "обекти на военната инфраструктура на шест острова", съобщава представител на военното ведомство. През 2016 г. в отдалечените военни гарнизони се планира доставката на над 100 000 тона материални средства за над 150 пункта - острови, фарове, военни части.

Според информацията планирането на доставките се прави с цел да ес използва максимално периода на благоприятни метеорологични условия.

Според източника в Министерството на отбраната за осигуряването на строителството в северните райони ще бъдат пренесени над 190 хиляди тона строителни материали и техника. От арктическите райони, според военните, ще се извършва и изнасяне на отпадъците.

Планира се да продължи разполагането на подразделения в Арктика до 2020 г. В момента в за военните части и гарнизони в районите на Крайния север, Сибир и Далечния Изток, се развива инфраструктурата за осигуряване на над 20 000 военнослужещи, техните семейства и цивилните служители, работещи на обекти на Министерството на отбраната.

Източник: БГНЕС