Русия, Украйна и ЕК ще обсъдят доставките на газ и търговски проблеми
Русия, Украйна и ЕК ще обсъдят доставките на газ и търговски проблеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентите на Русия, Украйна и председателя на Европейската комисия се договориха да обсъдят въпроси, свързани с доставката на газ и търговско споразумение между ЕС и Украйна, успоредно с усилията за стабилизиране на сигурността в Украйна, съобщи в комюнике ЕК, цитирана от Ройтерс.

Очаква се руския президент Владимир Путин, украинският му колега Петро Порошенко и председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу да се срещнат и разговарят лично, каза източник от ЕК, но още не е ясно кога и къде.

Пристъпването към дискусии по спорните въпроси на равнище президенти поражда надежди за възможно разреждане на напрежението около Украйна, затънала в криза, която силно изостри отношенията между Русия и Запада, отбелязва Ройтерс. Барозу разговаря вчера по телефона с руския президент Владимир Путин, с когото дискутираха пътищата за деескалиране на кризата в Украйна, се казва в комюникето.

"Договорено беше свикване на консултации между президентите на Русия, Украйна и председателя на ЕК по теми, свързани с изпълнението на споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна, както и с доставката на газ, успоредно с усилията за
стабилизиране на политическата ситуация и положението със сигурността. Конкретните организационни параметри на тези консултации ще бъдат обсъдени допълнително по съответните дипломатически канали", посочи ЕК.

Президентът Путин и председателят на ЕК Барозу обсъдиха по телефона актуални въпроси от отношенията между Русия и ЕС, включително в контекста на последиците от подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Путин и Барозу се разбраха да продължат контактите при лична среща, датата и мястото на която ще бъдат уговорени по дипломатически канали, се казва в прессъобщението на руското президентство.

Източник: БТА