Русия ще реагира на американската ПРО, като модернизира своите ракети
Русия ще реагира на американската ПРО, като модернизира своите ракети / снимка: БГНЕС, архив

САЩ активно развиват своята противоракетна отбрана (ПРО) и Русия е принудена "активно да реагира", по-специално като модернизира бойните компоненти на своите междуконтинентални балистични ракети (МБР). Това заяви командващият руските Ракетни войски със стратегическо предназначение (РВСП) генерал-лейтенант Сергей Каракаев, предаде ИТАР-ТАСС.

САЩ пренебрегват тревогите на Русия по повод нарастващите им възможности в противоракетната отбрана, каза Каракаев пред журналисти в навечерието на 17 декември - професионалния празник на стратегическите ракетни войски. В тази връзка новите ракетни комплекси на РВСП ще се оборудват с високоефективни маневриращи и управляеми бойни блокове и с по-съвършени средства за преодоляване на ПРО, отбеляза той.

Техническите данни на новите руски МБР ги правят неуязвими във всички отсечки от траекторията им, предава БТА. Новите ракети разполагат с всички средства, които максимално затрудняват свалянето им, докато все още набират скорост, преди да се отделят бойните глави, увери генералът.

Всяка от новите ракети има по няколко бойни блока, трудни за откриване чрез радари; носи също лъжливи мишени и средства за радиоелектронно противодействие, добави той.

В отговор на въпрос защо Русия е против ПРО на САЩ, Каракаев заяви: "Русия съвсем не е против създаването на ПРО, и то не само на определена държава или група държави". "Просто разбираме здравата връзка между ударните и отбранителните стратегически системи, съответно се изказваме за разумен рационален баланс между тези компоненти", каза командващият руските РСВП.

Русия не е против създаването на ПРО на САЩ, а против създаването на ПРО, която открито да е насочена срещу нея, тъй като може да намали потенциала на руските сили за ядрено възпиране. Докато в света има траен механизъм за ядрено възпиране чрез заплаха за употреба на ядрено оръжие, той не бива да се руши и да се провокира надпревара във въоръжаването със стратегически нападателни средства. В противен случай не ще може да става и дума за никаква стратегическа стабилност, а това явно няма да е от полза за никого, допълни генерал-лейтенант Сергей Каракаев.