Русия ще достави на Мианма изтребители МиГ-29
Русия ще достави на Мианма изтребители МиГ-29 / снимка: БГНЕС

Преди седмици Русия е подписала договор, според който ще достави на Мианма 20 изтребителя МиГ-29 на стойност около 400 милиона евро. Това съобщил източник, близък до руската държавна компания "Рособоронекспорт", пред московския вестник "Ведомости".

Това няма да е първата руска доставка на МиГ-29 за Мианма, получила 12 такива машини през 2001 г. Става дума обаче за най-големия договор за продажба на самолети от този модел, след като през 2007 г. се провали сделката с Алжир за 34 изтребителя МиГ-29. От скъсването на договора с Алжир досега Русия успя да сключи само една сделка за доставка на шест такива самолета - с Шри Ланка през 2008 г.

В Мианма управлява военен режим и според неговите лидери е много важен критерият стойност/ефективност. Освен това, подлагани дълги години на натиск от САЩ, военните от Мианма виждат в Русия сигурен доставчик, при това политически неангажиран с проблемите на региона, допълва специалистът, цитиран във вестника.

Влиятелният сенатор републиканец Ричард Лугар поиска правителството на Барак Обама и европейските съюзници на САЩ да обмислят дали да превъоръжат Грузия, което със сигурност ще разгневи Русия.

Лугар от дълги години работи за сътрудничество между САЩ и Русия и е ключов поддръжник на усилията на президента Обама за сключване на нов договор с Москва за ограничаване на стратегическите оръжия.

През кратката война в Грузия през август 2008 г. Русия унищожи значителна част от грузинската военна инфраструктура и окупира двете сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, призна ги за независими и установи военни бази близо до границите им с Грузия, напомня АП.

В доклад, изготвен от сътрудниците на Лугар, се предупреждава, че военната уязвимост на Грузия може да породи отново нестабилност в Кавказ заради продължаващото напрежение между Грузия и Русия. Отправя се призив към правителството да съгласува стратегия с НАТО за обвързване на нуждите на грузинските военни и отношенията на НАТО с Русия.