Русия разшири дефинициите за държавна измяна в законопроект
Русия разшири дефинициите за държавна измяна в законопроект / снимка: Reuters, архив

Руската Държавна дума прие днес на първо четене законопроект, който засилва наказателната отговорност за шпионаж и разгласяване на държавна тайна, предаде ИТАР-ТАСС.

Промяната предвижда разширяване на текста на чл. 275 от наказателния кодекс, като подробно се описват признаците за престъпления във вида на оказване на финансова, материално-техническа, консултантска и друга помощ на чуждестранна държава, международна или чуждестранна организация. Разширява се и обектът на престъплението, като към външната сигурност на Руската федерация се добавят заплахи за сигурността, конституционния строй, териториалната и държавната цялост.

Поправките в чл. 183 за разгласяване на държавна тайна разширяват субектния състав на престъплението чрез включването в него на лица, узнали държавни тайни не само по време на работа, но и по време на учение. Освен това към кодекса се добавя текст, предвиждащ наказателна отговорност за незаконно получаване на данни, съдържащи държавна тайна, посредством кражба, измама, подкуп, шантаж, принуда или заплаха за употреба на сила, посочва ИТАР-ТАСС.  

АП допълва, че приетият днес единодушно от парламента законопроект за изменения в Наказателния кодекс на Русия запазва максималната присъда от 20 години за шпионаж.

Агенцията посочва, че според правозащитници промените ще позволят на правителството да наказва всяка критика. „Имам чувството, че те отново спускат Желязната завеса”, каза дисидентът от съветско време Людмила Алексеева, която сега е в Московската хелзинкска група. По думите й законопроектът цели да сложи край на „всяка независима публична дейност в страната”, допълва БТА.

Лев Пономарьов, друг правозащитник ветеран, също предупреди, че руските власти ще използват новия закон, за да потискат критиката. „Ще има нова спирала от шпиономания. Те ще съдят граждански активисти, опозиционни политици и правозащитници”, заяви той, цитиран от АП.