/ Thinkstock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин предупреди днес, че Москва ще бъде принудена да започне да разработва базирани на сушата ядрени ракети с малък и среден обсег, ако САЩ започнат да правят същото след края на важен договор за контрол върху въоръженията, предадоха Ройтерс и ТАСС.

САЩ предлага на Тайван продажба на оръжия за над 2 млрд. долара

САЩ официално напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег в петък, след като прецениха, че Русия го нарушава. Москва отхвърля обвиненията.

"Ако получим достоверна информация, че САЩ са завършили разработването и са пристъпили към производството на съответните системи, Русия ще бъде принудена да пристъпи към пълномащабно разработване на аналогични ракети", заяви Путин.

Швеция няма да подпише Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия

По думите му за това е необходимо време, но "до постъпването на подобни системи на въоръжение в руската армия реалните заплахи, възникващи за Русия във връзка с оттеглянето на САЩ от договора за ракетите със среден и малък обсег, ще бъдат надеждно парирани с вече съществуващите при нас средства: ракети с въздушно базиране "Х-101" и "Кинжал", с морско базиране "Калибър", а също перспективни комплекси, включително свръхзвукови системи тип "Циркон".

НАТО: САЩ разполагат с около 150 атомни бомби в Европа

Той каза, че Русия няма първа да разполага наземни ракети със среден и малък обсег, ако подобни стъпки не бъдат предприети от САЩ. Според него Москва не се отказва от поемането на едностранни ангажименти.

"Всички наши действия ще имат изключително ответен, огледален характер. Това се отнася до разработването, производството и разполагането на базирани на сушата ракети със среден и малък обсег. Ние няма да ги разполагаме в такива райони и дотогава, докато там не бъдат разположени ракети със среден и малък обсег американско производство", заяви Путин.

Тръмп наложи вето на резолюциите, блокиращи оръжейни продажби за Рияд

Той обвини САЩ за края на договора, но каза, че е важно Москва и Вашингтон да подновят преговорите за контрол върху въоръженията, за да предотвратят "неограничена оръжейна надпревара".

САЩ искат да пласират нови ракети със среден обсег в Азия

По думите му излизането на САЩ от договора сериозно усложнява ситуацията в света и създава опасност за всички страни.

"Вместо внимателно да обсъждат проблемите на международната сигурност, САЩ просто зачеркнаха многогодишни усилия за намаляване на вероятността от голям военен конфликт, включително с използване на ядрено оръжие", каза той.

Осъдиха мъжа, произвеждал незаконно оръжие в дома си в Пордим

"Според нас действията на САЩ, довели до края на договора за ракетите със среден и малък обсег, неизбежно ще доведат до обезценяване, подкопаване на всички носещи конструкции на световната сигурност, включително договора за стратегическите нападателни оръжия и договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви Путин.
БТА