/ Guliver/Getty Images
Руският комуникационен регулатор обвини днес социалната мрежа Туитър, че е нарушила законодателството на Русия, като не е изпълнила някои негови искания за изтриване на забранено съдържание, предаде Ройтерс.

Роскомнадзор каза, че от 2017 г. социалната мрежа не е премахнала 2862 публикации със съдържание, свързано със самоубийства, порнография и наркотици. Тя може да понесе тежки глоби, ако бъде призната за виновна, че многократно не е изтрила съдържание, смятано за незаконно според руското законодателство, обяви регулаторът.

Туитър значително се използва от руския опозиционер Алексей Навални и неговите съюзници, за да се отправят критики към властите и да се обявяват нови протести.

В миналото социалната мрежа е била глобявана за нарушаване на руското законодателство за личните данни, но досега глобите са били сравнително малки.

През декември долната камара на руския парламент прие законопроекти, позволяващи на властите да налагат големи глоби на платформи, които не премахват забранено съдържание, и дори да ограничават достъпа на американски интернет гиганти, ако те "дискриминират" руските медии.

Външното министерство на Русия също така обвини по-рано Фейсбук и други американски социални медии, че не откриват фалшиви публикации, свързани с неразрешени протести в подкрепа на Навални.
БТА