Русия ще покани талибаните на международните преговори за Афганистан, насрочени за 20 октомври в Москва, заяви в четвъртък пратеникът на Кремъл в Афганистан Замир Кабулов, предаде АФП.

В отговор на въпрос на руски журналисти дали представители на твърдолинейната групировка ще бъдат поканени на преговорите, в които участват Китай, Индия, Иран и Пакистан, Кабулов отговори положително.
 

Преговорите ще последват срещата на върха на Г-20 за Афганистан на 12 октомври, която ще се стреми да помогне на страната да избегне хуманитарна катастрофа след превземането на страната от талибаните.

Талибаните разпръснаха женски протест в Кабул

Кабулов беше попитан и дали Русия ще достави помощ на Афганистан, където хуманитарната криза се задълбочава, както предупреди в сряда високопоставен служител на ООН.

Русия ще го направи, но подробностите все още се уточняват, каза Кабулов.

Талибаните наредиха всички работещи жени да си останат по домовете

"Това се уточнява", каза той пред журналисти, като уточни, че се събира "товар".

Москва предприе стъпки за установяване на контакти с талибаните, но все още не е признала групировката, която е забранена като терористична организация в Русия.

Афганистан: Мястото, което разтърсва човешките съдби (СНИМКИ)

В понеделник Кабулов заяви, че Москва не "изключва" преразглеждане на режима на санкции на ООН срещу талибаните. "Но на този етап смятаме, че не е целесъобразно да се бърза", каза той.

Русия предупреди за членове на екстремистки групи, които използват политическите сътресения в Афганистан, за да преминат в съседните държави като бежанци.

Афганистан има обща граница с Таджикистан, където Русия поддържа ключова военна база.
БГНЕС