/ iStock/Getty Images
Русия взе официално решение за излизането си от Съвета на държавите от Балтийско море (СДБМ), съобщи руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес и ТАСС.

Москва оправда излизането си от регионалния форум, създаден между 1989 г. и 1992 г., с това, че по думите й, западните държави са "монополизирали този Съвет за конюнктурните си цели" "във вреда на Русия".

Балтийският съвет, чиято централа е в Стокхолм, бе създаден по инициатива на Дания и Германия в края на Студената война за насърчаване на стабилността и сигурността, както и за икономическо сътрудничество между държавите от региона.

Международният наказателен съд изпраща в Украйна рекордно голям разследващ екип

"Смятаме участието на страната ни в СДБМ за неуместно и контрапродуктивно", посочи руското външно министерство.

"В отговор на враждебните действия външният министър на Руската федерация Сергей Лавров изпрати послание на министрите от страните членки на СДБМ, на върховния представител по външната политика и политиката за сигурност на Европейския съюз, а също така в секретариата на Съвета в Стокхолм с уведомление за излизането ни от организацията. Едновременно Федералното събрание на Руската федерация взе решение за излизане от състава на Парламентарната конференция на Балтийско море", се казва в комюникето на руското външно министерство.

"Ситуацията в СДБМ се влошава. Държавите от НАТО и ЕС в СДБМ се отказаха от равноправния диалог и принципите, на базата на които беше създадена тази регионална структура в Балтийско море, и последователно я превръщат в инструмент за антируска политика", се посочва в изявлението и се допълва: "В нарушение на правилата за консенсус се вземат незаконни и дискриминационни решения. Русия е "отстранена" от работата и проектите на СДБМ, замразено е участието на Беларус като наблюдател в Съвета".
БТА