/ Thinkstock/Getty Images
Изявленията на румънския здравен министър Александру Рафила на пресконференция вчера предизвикаха известна паника в Румъния и необходимост от уточнения. Министърът призова румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе коментира снощи пред телевизия Антена 3, че темата за раздаването на таблетки калиев йодид е била съобщена по начин, който оставя много на въображението на населението, без ясни обяснения, пише в. „Адевърул“.

Строе заяви пред телевизията, че е необходим професионализъм, когато се говори по такива чувствителни теми. Той добави, че министерството трябва да обясни в какви ситуации трябва да се прилага това хапче и кой може да го прилага.

В резултат здравното министерство, което се ръководи от представител на Социалдемократическата партия, излезе с уточнения.

Разпределението на таблетки калиев йодид е предназначено за населението под 40-годишна възраст само в случай на облъчване след ядрен инцидент, уточни здравното ведомство, цитирано от Аджерпрес. Министерството подчерта, че превантивно приложение на таблетките е противопоказано.

От началото на конфликта в Украйна министерството на здравеопазването е загрижено за снабдяването с йодни таблетки и започна кампания за информиране на населението как да ги използва. Разпределението на лекарствата сред населението е безплатно въз основа на рецепта, издадена от семейния лекар. Това не е нещо ново, министерската заповед, която регулира тази дейност, е в сила от 23 юни, напомня ведомството, ръководено от Александру Рафила.

Таблетките с йод се отпускат в повече от 2500 аптеки, списъкът може да бъде намерен на уебсайта на министерството.

Говорителят на Национално-либералната партия Йонуц Строе сподели пред Антена 3, че изявленията на министъра на пресконференцията са засилили страховете на хората.

"В момента хората имат страхове, семейните лекари казват, че с тях се свързват настоятелно пациенти, които искат да получат това лекарство възможно най-скоро", каза Строе. "След две години от пандемията се намираме в изключително сложен контекст на сигурност, в такава ситуация трябва да преобладават спокойствието, обективността и пълната информация", добави той.

„Обикновено, когато един министър общува публично, особено по такива деликатни въпроси, той трябва да го прави професионално, спокойно, обективно и изчерпателно. За съжаление, днешното изявление на г-н Рафила оставя много възможности за тълкуване“, коментира Строе и призова министерството на здравеопазването да представи повече подробности по този въпрос, именно за да не се създава паника. 

Таблетки калиев йодид 65 милиграма се прилагат само по указание на властите и само в случай на ядрен инцидент, пише в. "Адевърул". Властите ще информират обществеността чрез радиото, телевизията, пресата и сирените на гражданска защита.

Таблетките с йод се приемат през устата и могат да се дъвчат или поглъщат. При деца под 6 години таблетката може да се счука и да се смеси с мляко, плодов сок, мед или кисело мляко. При кърмачета дозата може да се разтвори в мляко, вода, плодов сок или да се раздроби и смеси с тези течности. 

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12-годишна възраст е две таблетки, за деца на възраст между 3 и 12 години препоръчителната доза е една таблетка, за деца на възраст между 1 месец и 3 години е половин таблетка, а за новородени - четвърт таблетка.

В информационното ръководство, цитирано от вестника, се посочва, че за да бъдат ефективни при блокиране на радиоактивно поглъщане, таблетките трябва да се приемат възможно най-скоро след излагане на радиация

В насоките се посочва още, че на новородените не трябва да се дава повече от една доза. Потенциалната полза от йодната профилактика е толкова по-голяма, колкото по-млад е човек. Рискът от рак на щитовидната жлеза на единица доза радиоактивен йод е по-висок при плода, новородените и бебетата, отколкото при възрастните. В резултат на това целевата група за прием на йод са предимно хора на възраст под 40 години. Профилактиката с калиев йодид не се препоръчва при хора над 40-годишна възраст, тъй като рискът от рак на щитовидната жлеза е нисък, докато рискът от йод-индуцирани усложнения на щитовидната жлеза е по-висок. Лекарството е противопоказано за хора с чувствителност към калиев йодид или към някоя от неговите съставки, за хора с херпетиформен дерматит и васкулит. 

Приемането на таблетки калиев йодид не е лишено от странични ефекти. Те могат да бъдат под формата на обриви, хрипове, стомашно-чревни разстройства, повишена активност на щитовидната жлеза. Съобщава се също за автоимунни заболявания на Грейвс и Хашимото - токсична нодуларна гуша и йод-индуциран хипотиреоидизъм. 
БТА