/ iStock/Getty Images
Вчерашното изявление на президента Клаус Йоханис, че в средата на май Румъния може да започне постепенно разхлабване на ограниченията, наложени заради пандемията от новия коронавирус, е една от централните теми в румънския печат днес, предаде БТА.

Вестник "Адевърул" пише, че държавният глава говори за първи път за евентуално облекчаване на ограничителните мерки от 15 май, подчертавайки, че това ще стане възможно, ако броят на новозаразените и на смъртните случаи започне да спада.

357 са жертвите на COVID-19 в Румъния

"Това разхлабване ще бъде направено поетапно, няма да стане изведнъж, защото вирусът няма да изчезне. Ще трябва да продължим да живеем с някои органичния", посочи президентът. Той добави, че целта е по този начин да се рестартира икономиката на Румъния.

Вестниците "Ромъния либера" и "Журналул национал" цитират интервю с министъра на здравеопазването Нелу Татару, който препоръча на румънците да свикнат да живеят с коронавируса през следващите две години. Татару даде пример с пандемията от свински грип от 2009 г., която беше последвана от две години на сезонни епидемии от същия вирус. "Така ще бъде и сега. Да свикнем, че ще живеем с коронавируса и следващите две години", посочи министърът. Той добави, че се очаква през следващите две години да има сезонни епидемии от COVID-19, които няма да имат мащаба на настоящата.

За първи път Татару спомена и за възможно отваряне на училищата, което според него може да стане "в края на май или началото на юни, на 1 юни". Той посочи още, че лекарството Ремдесивир, използвано в САЩ за лечение на COVID-19, може да дойде в Румъния след около месец, след като бъде сертифицирано в Европейския съюз.

Румъния ще удължи извънредното положение с още един месец


Здравният министър посочи също, че 1033 здравни служители са заразени с COVID-19 и шестима от тях са починали. Той изтъкна, че болниците вече са снабдени с необходимото защитно оборудване и санитарни материали и "духът сега е различен" в сравнение с преди три-четири седмици, когато при посещенията си виждал страх и отчаяние в очите на медиците.

В. "Гъндул" цитира професор Александру Рафила, председател на Румънското дружество по микробиология, който заяви, че след 15 май ще започне постепенно облекчаване на ограниченията, но редица дейности, особено тези с голяма публика като концерти и представления, едва ли ще бъдат възобновени до края на 2020 г. По думите му събирания с между 50 и 100 души ще бъдат допустими, стига да е осигурено необходимото пространство, за да може да се спазва дистанция.
БТА