/ iStock/Getty Images
Страната премахна възрастовите ограничения за ваксината на AstraZeneca
Румънското правителство обмисля затягане на ограниченията за движение през нощта заради нарастване на новите случаи на коронавирусна инфекция в последно време, съобщава телевизия Диджи24.

Според правителствени източници, цитирани от телевизията, планираните мерки предвиждат движението навън вече да бъде забранено от 22:00 часа, а не от 23:00, както беше досега. Предвижда се и промяна на работното време на ресторантите, което също ще бъде ограничено до 22:00 часа.

Румъния с ограничителни мерки срещу влизащите от България, какви са те

Телевизията напомня, че властите въведоха през ноември 2020 г. ограничения на движението в интервала между 23:00 и 5:00 сутринта, като излизането от вкъщи в този период се разрешава само в определени случаи: по професионални причини, за получаване на неотложна медицинска помощ, за оказване на помощ на възрастен или болен човек или придружаване на дете, при транзитно преминаване, свързано с пътуване със самолет, влак, автобус.

В тези случаи лицата трябва да представят удостоверение от работодател или декларация на собствена отговорност. Здравният министър Влад Войкулеску също заяви, че властите не изключват въвеждането на нови ограничения заради нарастването на новите случаи на коронавирус.

"Ако нещата продължават да вървят така, не можем да изключим допълнителни органичния. Приканвам ви да погледнете цифрите, които се публикуват всеки ден - нещата започват да стават обезпокоителни", заяви Войкулеску, цитиран от Аджерпрес.

През последното денонощие в Румъния са потвърдени 2280 нови случая при направени 10 440 теста. Още 63 души са починали, а в интензивни отделения се лекуват 1098 пациенти.

От началото на пандемията на територията на Румъния са потвърдени 830 563 случая на коронавирусна инфекция, а 20 963 души са починали. 

Националният комитет за координация на ваксинационните дейности в Румъния съобщи, че премахва възрастовите ограничения за прилагането на ваксината, произведена от компанията "АстраЗенека", предаде Аджерпрес.
БТА