Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС, архив
Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“, която се провежда в румънската столица Букурещ.

В инициативата, която има за цел да насърчи транспортната, енергийна и дигитална свързаност на държавите от Източна Европа, участват президентите на България, Хърватия, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Президентът през май: Развитието на Дунавската стратегия ще съживи Северна България

В работата на форума ще вземат участие и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Държавният глава пристигна вчера в Букурещ. „Без свързаност и интеграция не можем да постигнем по-бърза конвергенция и заличаване на огромните разлики, които все още съществуват между Източна и Западна Европа“, заяви Радев пред журналисти в румънската столица в понеделник.

По думите на президента Радев инициативата „Три морета“ е насочена към засилването на икономическата интеграция между дванадесетте държави членки от региона, която следва да допринесе „най-вече за ускореното им икономическо и социално развитие, както и за заличаване на разликата им с другите държави от Западна Европа“.

България участва в рамките на инициативата с три свои проекта, стана ясно от думите на държавния глава – изграждането на тунел под Петрохан, рехабилитацията на железопътната връзка Русе – Варна и разширяване на капацитета на газохранилището в Чирен. „Инициативата е отворена и за нови проекти, но бъдещето й зависи много от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене”, каза още президентът. Румен Радев добави, че именно способността на държавите от региона да се обединяват около проекти от взаимен интерес и привличането на финансови средства за тяхната реализация, ще определи нейното бъдеще.
president.bg