/ БГНЕС
Правителството на Република Северна Македония освободи Владо Бучковски от длъжността специален представител на страната в преговорите с България за решаване на спора между двете държави, съобщават местни медии. Освобождаването на Бучковски e минало на заседанието под точката "кадрови решения". Причините за освобождаването му не бяха съобщени.

"За мен бе чест, че през изминалите 13 месеца бях специален представител на правителството за отношенията с България. Бях назначен две седмици след блокадата на България при доста сложни обстоятелства. Беше нарушено взаимното доверие и преобладаваше речта на омразата", заяви за МИА Бучковски.

Бучковски: България на Кирил Петков ще вдигне блокадата на РСМ

"И в тези неблагоприятни обстоятелства дадох всичко от себе си да не стихне диалогът и да не се стигне до бъдеща негативна ескалация на отношенията между двете държави", каза Бучковски.

"Един мой приятел от София ми казваше често: "Ти си тук пазачът на огъня, не позволяваш да загасне, огънят, който подгрява надеждата, че България и Северна Македония могат да бъдат час по-скоро истински приятели и съюзници", каза Бучковски.

Премиерът обеща: Още този месец ще отиде до Северна Македония (ВИДЕО)

Той изрази надежда, че със своето ангажиране е дал своя принос, който ще бъде от значение при скорошното продължаване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води на основата на позитивна енергия и нова преговорна методология.

"Накрая изразявам голяма благодарност на премиера Заев за оказаното доверие, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зекири за безукорната логистична подкрепа", добави Бучковски.
БТА