Ройтерс: България готви промени в правителството
Ройтерс: България готви промени в правителството / netinfo

Българският премиер Сергей Станишев започна преговори по промените в кабинета, които имат за цел да изчистят пострадалият имидж на правителството и да бъдат избегнати възможни санкции от страна на ЕС заради ширещата се престъпност и корупцията в страната, информира Ройтерс.

България е подложена на натиск от страна на Брюксел да покаже бързи резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, в противен случай рискува да загуби помощи от ЕС за милиони евро. Но само промените в правителството не са достатъчни, за да бъдат подновени реформите в страната. Те са в застой, откакто бившата комунистическа държава се присъедини към ЕС през януари 2007 г., твърдят анализатори. „Това са козметични промени, които имат за цел да покажат на Брюксел, че нещо се прави и да намалят напрежението в страната“, заяви анализаторът Кирил Аврамов.

Европейски дипломати твърдят, че Брюксел иска да види осъдени за корупция високопоставени служители преди да бъде публикуван през юли докладът за напредъка на България. Трипартийната правителствена коалиция започна консултации за смяната от 1 май на редица министри. Според българските медии министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройството вероятно ще бъдат сменени, след като Брюксел замрази част от помощите си заради подозрения в корупция. Министрите на здравеопазването, образованието, отбраната и държавната администрация също може да си отидат. Станишев, който се опитва да овладее рязко спадащата популярност на правителството преди изборите през 2009 г., заяви, че иска да създаде министерство, което да контролира и координира помощите от ЕС. Но дипломати и анализатори твърдят, че корена на проблема е в това, че много политици и магистрати имат връзки с криминални групировки. Според тях София до този момент не е показала политическа воля да прекъсне тези връзки.