/ БГНЕС
Роднина на президента Владимир Путин бе избран за лидер на малка руска политическа партия и се надява да влезе в Държавната дума след парламентарните избори догодина, предаде Ройтерс.

Според съобщение на уебсайта на партията "Народът срещу корупцията" Роман Путин, син на президентския братовчед Игор, е бил избран на конгрес за лидер на партията, чийто член е станал миналия месец. Подобно на Путин, 42-годишният Роман е бивш служител на Федералната служба за сигурност.

Според РИА "Новости" партията "Народът срещу корупцията" е основана през 2014 г., сега има 4000 активни членове и ще участва в местните избори през септември. Понастоящем тя не е представена на федерално ниво. По думите на новия й лидер тя ще се опита да спечели депутатски места във федералния парламент догодина.

Партията описва Роман Путин като човек с голям опит като държавен служител, както и в политиката и бизнеса. Партията заявява, че ще се бори срещу корупцията, но няма да се противопоставя на политиката на Кремъл.

През март вестник "Комерсант" писа, че Роман Путин е на път да основе политическото движение "Народ на бизнеса" - десен консервативен проект в подкрепа на предприемачите и малкия бизнес. Тогава той бе цитиран да казва, че не е обсъждал своите политически планове със силния човек в Кремъл, но не очаква да срещне проблеми.
БТА