/ ThinkStock/Getty Images
Група родители в Хърватия започна кампания срещу физическото присъствие на децата в училище в условията на влошена епидемиологична обстановка в страната. Те настояват да им бъде дадена възможност сами да решат дали да пускат децата си на училище или не.

Министерството на науката и образованието ще предложи учебният процес да започне нормално от 7 септември, освен ако до следващата седмица ръстът на заразените с коронавирус не е толкова голям, че да постави под въпрос такова решение.

Австрия включи Хърватия в списъка си на рисковите страни

Според вестник „Нови лист”, фактът, че има 180 новозаразени не е от полза за министерството. Родителите, които не искат децата им да посещават училище в такива условия, са се организирали в група във Фейсбук под наименованието „Сигурност преди всичко, възможност за избор на часове по интернет 2020/21”.

На практика те се опитват да окажат натиск върху образователното министерство да решат сами дали да пуснат децата си на училище или да ги оставят вкъщи и да бъдат обучавани с помощта на интернет.

Родителите обясняват създаването на групата с нежеланието някой друг да решава въпросите със сигурността и здравето на децата им. „Ние вярваме, че спасяването на икономическото състояние не трябва да бъде по-приоритетно от здравето на децата ни и членовете на техните семейства”, обясняват родителите. Групата им е създадена на 8 август и вече има повече от 1 000 членове.
БГНЕС