/ ThinkStock/Getty Images
Статуята на фараон Рамзес Втори беше осветена в петък призори от лъчите на слънцето в Абу Симбел, феномен, наблюдаван само два пъти годишно, предаде Франс прес.
 
Двата храма, изсечени в скалата над река Нил, са разположени на 200 километра южно от Асуан. Те са посветени на Озирис и на Изида и са били издигнати от Рамзес Втори, един от най-известните египетски фараони, който е бил на престола от 1279 до 1213 г- пр.Хр.
 
Официални лица, африкански посланици и посетители станаха свидетели на осветяването на статуята при изгрева на слънцето. Слънчевите лъчи проникнаха през тъмната камера на Големия храм на Рамзес Втори, като огряха неговата статуя.


 
Това явление може да се наблюдава само два пъти в годината - на 22 февруари и на 22 октомври.
 
Историците са на мнение, че слънчевото явление в храма, построен преди 3 хилядолетия, символизира раждането и коронясването на владетеля.
 
Делегацията в Абу Симбел, водена от министъра на туризма Рания ал Машат и министъра по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани, имаше за цел да бъде популяризиран и стимулиран туризмът в страната. Той силно пострада след размириците в Египет през 2011 година.

БТА