/ Thinkstockphotos
След решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, САЩ загубиха ролята си на посредник в мирния процес в Близкия Изток, заяви на пресконференция посланикът на Палестина у нас Ахмед Ал-Мадбух.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

По думите му най-добрият възможен посредник, който да заеме мястото на САЩ са Обединените нации. Посланикът допълни, че решението на Тръмп ще бъде атакувано в Международния съд.

Ислямска държава с ужасяващи заплахи към САЩ заради Йерусалим (СНИМКА)

Решението на американския президент е в разрез с всички актове на международното право, които се отнасят до статута на Йерусалим, категоричен бе посланик Ахмед Ал-Мадбух.

Тръмп плаши да спре помощта за страните, които са срещу решението му за Йерусалим

„Смятаме, че с този акт САЩ се поставиха на страната на държавата окупатор и по този начин загубиха качеството и ролята си на посредник в мирния процес. И ние се стремим да намерим друг международен посредник вместо Съединените щати“, коментира дипломатът.

Турция призова света да признае Източен Йерусалим за палестинска столица

По негови думи Палестина е държава под окупация, но страната ще продължи да защитава правата на народа си, независимо дали от САЩ или от която и да е друга сила.

Папата призова за "мъдрост и предпазливост" над Йерусалим

„В миналото ние предложихме Йерусалим да бъде столица на двете държави. Източен Йерусалим да бъде столица на държавата Палестина, Западен Йерусалим да бъде столица на Израел, при условие че градът остане отворен за представителите на всички религии. Стана обаче така, че една държава на 241 години подари един град на пет хилядолетия на една държава, която е 70 годишна по възраст. Това е игнориране на историята и на международното право”, посочи палестинският посланик.

Историята на Йерусалим: от 1000 г. пр. Хр. до днес

Най-добрият възможен посредник в мирния процес, който да заеме мястото на САЩ, са Обединените нации, добави той. Дипломатът поясни,че настояват за спешно заседание на Общото събрание на ООН, което да отмени решението на Доналд Тръмп.