В Съединените щати днес ще гласуват за президент и Конгрес. Общо 230 милиона американци имат право да изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане в Белия дом или на негово място да дойде демократът Джо Байдън. Часове преди началото на изборния ден над 93 милиона американци вече са дали своя глас в предварителното гласуване. 61 милиона от тях са го направили по пощата. Това са 68% от всички гласували преди 4 години, посочва NOVA.

Джо Байдън има преднина на национално ниво, но в няколко от колебаещите се щати разликата между двамата кандидати е минимална.

„Не пишеха нищо за мен, а ето, че сега аз съм на вероятно четири от всеки пет първи страници. Един ден ще ми посветят една хубава първа страница. Може и да е утре. Трябва да спечелим голяма победа. Искаме голяма победа. Не просто победа, а голяма победа!”, заяви Доналд Тръмп.

„Милиони американци вече гласуваха, почти 100 милиона, и утре милиони още гласуват. Посланието ми е просто, силата да променим тази страна е във вашите ръце. Снощи Тръмп каза, че ще уволни д-р Фаучи. Е, имам по-добра идея. Нека уволним Тръмп и аз ще наема Фаучи!”, коментира Джо Байдън.
 

Маратонът от срещи с избиратели продължи през целия ден. Тръмп приключи своето турне в щата Минесота – щат, с гласоподаватели предимно от средната бяла класа, която се очаква да даде своя глас предимно за него. Битката на двамата кандидати е основно за гласовете на цветнокожите. Там води Джо Байдън.

От няколко дни Вашингтон и останалите големи градове се готвят за улични размирици. Почти няма сграда в близост до Белия дом, която да не е облицована срещу евентуално нападение. А социологическо изследване от последните дни, проведено в САЩ, показва, че 20 процента от американците очакват нова Гражданска война след изборите. 

Анализатори коментират, че ситуацията е абсолютно безпрецедентна. Около Белия дом е започнало изграждане на втора висока ограда. Достъпът преди години беше свободен, сега това не е така. Там по принцип има ограда, но сега е изградена и втора.

Още по темата гледайте във видеото.
nova.bg