/ Guliver/Getty Images
Дневните температури през август на едно от най-студените места в Русия, архипелага Северна Земя, надвишават нормата с 15-20 градуса, каза за РИА Новости научният директор на Руския хидрометеорологичен център Роман Вилфанд.

Както по-рано бе отбелязано в Хидрометеорологичния център, затоплянето в Арктика върви два пъти по-бързо, отколкото в цялата планета. Проявление на тези климатични промени беше температурният рекорд от 38 градуса, поставен това лято в якутския Верхоянск, известен в света като „Северния полюс на студа".

Това е една от най-студените части на страната ни, тя е отвъд Арктическия кръг. Освен това, там са Лаптево и Източносибирско море, които са много студени. Температурата регистрирана там преди няколко дни е 17,6 градуса. Това е невероятен рекорд, невероятно висока температура. Обикновено по това време е около нула, най много 3 градуса, каза Уилфанд.

Той уточни, че през август в Северна Земя вече са поставени няколко рекорда. Температурата в този студен район надхвърли 20 градуса.
БГНЕС