ООН смята, че 35 милиарда долара ще са нужни за помощи за 2021 г.
ООН смята, че 35 милиарда долара ще са нужни за помощи за 2021 г. / iStock/Getty Images
Очаква се рекордните 235 милиона души да се нуждаят от хуманитарна помощ догодина заради пандемията от новия коронавирус, с 40 процента повече, отколкото през тази година, се казва в публикувана днес прогноза на ООН, цитирана от ДПА.

"Богатият свят сега може да види светлината в края на тунела. Бедните страни не могат. Кризата с COVID-19 е потопила милиони хора в бедност и рязко е повишила нуждата от хуманитарна помощ", заяви шефът на отдела за хуманитарна помощ на ООН Марк Лоукок.

В допълнение към природните бедствия, конфликтите и климатичните промени пандемията поражда и затруднения с увеличаване на риска от крайна бедност и глад, съобщи агенцията на ООН за хуманитарна помощ.

Агенцията призова страните донори да отпуснат 35 милиарда долара за осигуряване догодина на храна, подслон и медицински грижи за 160 милиона души в 56 страни. Други организации като Червения кръст ще помагат на другите 75 милиона души.

За 2020 г. молбата на ООН за помощ беше в размер на близо 39 милиарда долара. Към края на ноември обаче е получена под половината от тази сума.

Прогнозната сума за 2021 г. е по-ниска, защото кампаниите на ООН за набиране на средства стават по-целенасочени и ефикасни, каза говорителят на Агенцията на ООН за хуманитарната помощ Йенс Лерке.

Източник: БТА