Рекордна радиация в морската вода след аварията във Фукушима
Рекордна радиация в морската вода след аварията във Фукушима / Reuters, архив

Рекордно радиоактивно замърсяване в морската вода е измерено след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" с изтичане на цезий-137 - 27 милиона милиарда бекерела, съобщи френският Институт за радиационна защита и ядрена сигурност, предаде Франс прес.

Това е най-голямото изтичане на радиация в морската вода, наблюдавано някога, се казва в съобщението.

Общото количество на цезий-137, изхвърлено директно в морето между 21 март и средата на юли, е достигнало 27 милиона милиарда бекерела, като по-голямата част (82 процента) са изтекли преди 8 април.

Преизчисляването на изтеклите количества цезий в морето между 21 март и 8 април показва двойно по-голям резултат от пресметнатия от френския институт през юли и 20 пъти по-голям от прогнозите на оператора на централата Тепко.

Вследствие на едно от най-силните морски течения на земята замърсените води бързо са се разнесли в открито море. "Местоположението на "Фукушима" е позволило изключително разпръскване на радионуклеиди. Разнасянето на цезия в целия Тихи океан в крайна сметка е довело до концентрация от 0,004 бекерела на литър, което е два пъти повече от радиацията вследствие на ядрените опити от 60-те години на миналия век, посочва БТА.

Измервания в утайките край брега и в морската вода показват, че тези концентрации няма да имат отражение върху рибата, живееща в открито море. Периодът на полуразпад на цезий 137 е 30 години, посочва АФП.