/ iStock/Getty Images
Рекорден брой слонове - 361 - са загинали в Шри Ланка през 2019 г., твърдят природозащитници. Това е най-високата цифра за мъртви слонове, откакто Шри Ланка обявява независимостта си през 1948 г., казват еколозите. Повечето животни са убити от хора.

В Шри Ланка има приблизително 7 500 диви слона. Убиването им е незаконно, но животните често влизат в конфликт с местните селски общности.
Слоновете са почитани в Шри Ланка, но някои стопани гледат на тях като на вредители.

Слон уби турист в палатката му

Саеева Чамикара, природозащитник от Движението за земна и селскостопанска реформа, каза пред Би Би Си, че около 85% от смъртните случаи сред слоновете през миналата година са причинени от човешка дейност. Той заяви, че селяните са използвали електрически огради, отрова и експлозиви, скрити като храна, за да убиват животните.

През септември официални представители заявиха, че подозират, че седем слона, намерени мъртви в резерват, са били отровени от местните жители за да предпазят посевите си.

Редакторът на Би Би Си за Югоизточна Адия Анбарасан Етираджан казва, че разширяването на селата и фермите в Шри Ланка е допринесло за намаляването на запасите от храна и вода за животните.

6 слона умряха в Тайланд при опит да се спасят един друг

Длъжностните лица обещаха да работят за разрешаването на конфликта, като поставят огради между слоновите местообитания и селските общности.
Но Чамикара заяви, че правителството трябва да направи повече за подобряване на качеството на резерватите на животните, като например да се справи с проблема с инвазивните растения, които унищожават тревни площи, които хранят слоновете.

Разхождащ се по улиците слон изплаши жители в Беларус

"Нашият план за развитие на селското стопанство не е екологичен. Имаме нужда от план за устойчиво развитие", каза той.

Влаковете също са отговорни за убийството на някои диви слонове по време на тяхната миграция.

Десетки слонове се държат в плен в Шри Ланка, за да носят приходи от туризъм, а други са принудени да дефилират на местни фестивали.