/ iStock/Getty Images
Джо Байдън вече е кандидатът за президент с най-много събрани гласове в историята на САЩ. Според преброяването на „Ню Йорк Таймс“, той вече е събрал около 70 милиона гласа, което го поставя над 69,4 милиона, които Барак Обама е получил за своята гръмка победа през 2008 година.

Голямото броене: Все още не е ясен резултатът от изборите в САЩ

Други източници, като Си Ен Ен показват, че Байдън събира малко по-нисък брой гласове, но все още продължава да чупи всички рекорди. Освен това разликата ще бъде още по-голяма, тъй като броенето продължава, което може да продължи дни.

Народният вот, както се нарича в САЩ общият брой бюлетини, получени от даден кандидат, не се превръща по същия начин в електорални гласове, които в крайна сметка определят победителя в изборите.

Обама, например, спечели първата си победа с 385 гласа в изборната колегия, много над 270 дадени от мнозинството кандидати. Байдън обаче, с повече гласове, все още няма дори гарантирана победа и в случай на победа, той ще има много по-малко делегати от избирателната колегия.

Не само Байдън, но и неговият съперник и настоящ президент Доналд Тръмп е на път да вземе безпрецедентен брой гласове (66,7 милиона в момента). Ключът се крие в необичайно високата избирателна активност на тези избори, която според някои анализатори е на път да стане най-голямата от един век.

"На тези избори са гласували над 150 милиона души, повече, отколкото в който и да е друг в историята на тази страна", каза Байдън в реч през нощта. Този резултат далеч надхвърля онзи от 2008 г., когато бяха регистрирани 132,6 милиона бюлетини.

Победата на изборите в САЩ виси на косъм с броене в 6 ключови щата (ВИДЕО)

Освен това, голяма част от гласовете в ключови щати като Пенсилвания, които в крайна сметка могат да определят президентския пост, все още не са преброени. Друга особеност на тези нетипични избори е масовото участие в предсрочно гласуване или по пощата.

Повече от 100 милиона души, отново друг исторически рекорд, прибягнаха до този вариант в година, белязана от пандемията и страха от заразяване. В някои щати, като Тексас, имаше повече гласове по пощата (над 9 милиона) от общия брой гласове, подадени на последните президентски избори през 2016 г.

Освен вече подобрените рекорди, тези избори все още могат да донесат изненади. Според организацията за анализ на изборите в САЩ „Изборен проект“, през 2020 г. се очаква да гласуват 159 милиона души, което би представлявало участие на 66,8% от имащите право на глас. Този процент не е достигнат от изборите през 1900 г., тъй като през 20-ти век участието винаги е било между 50 и 60%.

Обявиха победа на Байдън в Уисконсин, Тръмп иска ново броене

Единствената година през миналия век, през която е достигнат подобен брой, е през 1960 г., когато Джон Кенеди е избран пред републиканеца Ричард Никсън. От друга страна, минимално участие е регистрирано в преизбирането на демократа Бил Клинтън през 1996 г. в сравнение с неговия съперник Боб Доул.

Анализатори като Нейт Силвър посочват, че Байдън ще получи около 80 милиона гласа, цифри надскачащи всички други избори. Тръмп също може да получи между 73 и 75 милиона, казва главният редактор на медията за анализ на изборите „FiveThirtyEight“ в социалните медии.

По този начин и двамата биха се класирали сред най-популярните кандидат-президенти в историята на САЩ.
БГНЕС