Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий
Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий / снимка: БГНЕС
Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий според историк
72320
Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий според историк
  • Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий според историк

Референдумите в Донецк и Луганск едва ли ще доведат до кримски сценарий и присъединяване към Руската федерация, прогнозира в ефира на Дарик историкът Александър Сивилов. Според него обаче Западът и Москва трябва да постигнат съгласие за ситуацията в Украйна преди президентските избори на 25 май, защото в противен случай новата власт може да използва сила. По думите на историка Владимир Путин няма интерес от присъединяване на Източна Украйна към Русия.

„Какво беше обсъждано на тези референдуми? Масово се появява едно заблуждение, че на тях местно население в Луганск и Донецк е решило, че ще отиде и ще влезе в Русия, както се случи с Крим. Реално погледнато въпросите, които са зададени на този референдум, са съвсем различни. Те са за това дали те искат да имат независимост от властите в Киев", коментира историкът.

Имаше идея по-нататък да се провежда референдум, който вече да обсъжда темата за присъединяването на тези територии към Русия, обаче съм изключително скептично настроен към това, че един такъв референдум би получил реален и положителен отговор, каза той и допълни: „Изключвам до голяма степен кримския сценарий. Първо, огромната част от населението там не са руснаци по етнически произход, докато ако говорим за Крим, там имахме преобладаващо руско население. Хората в Донецк и Луганск и въобще източната част на страната са си с украинско самосъзнание и по-голямата част от тях искат да останат в състава на Украйна, но просто не искат да зависят от това правителство, което в момента управлява в страната".

По думите му има два варианта - единият е пълното разцепване на страната, а другото е федерализация.

„Проблемът, който ще настъпи, е свързан и с президентските избори, определени за 25 май, защото след тяхното провеждане вече принципно ще има легитимно правителство. Новото правителство вече би могло да търси съвсем официално и силово разрешаване на проблема. Има доста малко време за разрешаване на този проблем по някакъв дипломатичен и мирен път, т.е. за мен трябва да бъде постигнато някакво споразумение между Запада и Изтока, имам предвид Европа, САЩ и Русия до изборите - 25 май. Оттам нататък вече нещата стават още по-сложни. Би очертало вече една сериозна ескалация на конфликта - първо, защото вече виждаме, че Русия има в лицето на тези референдуми един лост за натиск; Европа, след като минат изборите, пък, ще има своя лост, т.е. Европа и САЩ; Путин пък иска ако може да бъде запазена целостта на Украйна. Имам предвид в типа федеративна държава, защото това ще даде възможности да се влияе на цялата държава", допълни Сивилов.