/ БГНЕС
Държавната избирателна комисия на РС Македония обяви първите окончателни неофициални резултати от десетите парламентарни избори почти 24 часа след закриването на урните. След този прецедент, политическите партии се впуснаха в разговори за нередности и грешки, както и за възможни възражения.

Социалдемократите спечелиха изборите в Северна Македония (ВИДЕО)

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви вчера, че правната комисия на партията работи по евентуални жалби, за които има срок от 72 часа да бъдат изпратени до Комисията.

Генералният секретар на партията Игор Янушев съобщи, че по искане на ВМРО-ДПМНЕ ДИК преброява резултатите от протокола, за да премахне всички възможности за евентуални нередности по отношение на резултатите от изборите.

Председателят на Алианса на албанците Зиядин Села изрази дълбока загриженост и недоволство от, както той казва, „игрите, които се играят с необявяването на резултатите от изборите“.

Демократичният съюз оценява, че вчерашните предсрочни парламентарни избори са били справедливи и демократични, без насилие, с висока избирателна активност при специфичните здравни условия, в които “гражданите са могли свободно да изразят своята ангажираност и да гласуват мирно и достойно, избирайки европейска Македония“.

На фона на тези настроения започна и пренареждането на картите в надпреварата за формиране на парламентарно мнозинство. Водената от СДСМ коалиция „Ние можем“ с 46 места има най-голям коалиционен капацитет, докато ВМРО-ДПМНЕ с 44 места вярва, че те имат най-голям потенциал да се борят за ново правителство след предсрочните парламентарни избори, проведени на 15 юли тази година.

В новия парламентарен състав СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ще имат по-малко депутати от преди, докато ДСИ и Алиансът за албанците ще увеличат своите представители, а Левицата с двама депутати ще влезе за първи път в парламента.

Според неофициалните окончателни резултати на Държавната избирателна комисия (ДИК), Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) печели 15 места, Алиансът за албанците и Алтернатива - 12, Левите - 2 места и ДПА - 1 място.

Коалицията, ръководена от СДСМ „Ние можем“, е победител в много общини и има най-голям коалиционен капацитет, с което е сигурно, че лидерът Зоран Заев ще бъде новият министър-председател и ще бъде първият, който има шанс за правителствено мнозинство, според мозъчния тръст на СДСМ.

Що се отнася до това дали СДСМ ще сформира коалиция с ДСИ за формиране на парламентарно мнозинство и за правителството, Оливер Спасовски каза вчера, че става въпрос за политически оценки и споразумения, що се отнаса до отговора на партията.

ВМРО-ДПМНЕ и Коалицията за обновление на Македония са спечелили в 41 общини, заяви вчера Микоски. Лидерът обяви, че е готов да разговаря с всички политически партии, но че няма да го прави под изнудване и при условия.

От вота днес зависи бъдещето на Северна Македония

Той не пожела да каже дали вече е контактувал с някой от лидерите на партиите от албанския блок, докато по отношение на предложението на лидера на СДСМ Зоран Заев за взаимна работа с депутатите за възможно формиране на правителство, той подчерта, че не възнамерява да го прави.

Лидерът на Левицата, който влиза в парламента за първи път с двама депутати, заяви, че засега нямат контакти с политически партии за коалиция, но също така очаква нови предсрочни парламентарни избори.

„Който и да състави правителство, няма да може да удържи докрай. Левите ще влязат при следващите избори с двуцифрен брой депутати“, заяви лидерът на тази партия.
Генералният секретар на Движението Беса Арианит Ходжа изрази уверението си, че безспорно мандатът на СДСМ и движението Беса ще бъде правителствен мандат през следващите четири години.

„Понякога числата и победата не са важни, важно е да сте на истинската страна. Движението Беса на тези избори има както бройка, така и победа и е точно там, където мнозинството граждани искат - в опцията, която гарантира път към интеграция в ЕС, икономическо развитие и изграждане на равноправна държава за всички, основаваща се на партньорство между албанци, македонци и всички други етнически общности“, каза Ходжа.

Двадесет дни след изборите президентът на страната в рамките на десет дни трябва да повери мандата за съставяне на правителството на кандидат от партия, която има мнозинство в парламента.

Номинираният за министър-председател внася програма в парламента и предлага състава на правителството в рамките на 20 дни от деня на възлагане на мандата. 
БГНЕС