/ Gulliver/Getty Images
Сделката между Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) с участието на САЩ ще бъде от полза само за израелците и ще бъде удар по палестинската кауза, заяви говорителят на движението "Хамас", контролиращо ивицата Газа, Фаузи Бархум, съобщава ТАСС.

Исторически пробив в отношенията между Израел и ОАЕ

Споразумението между САЩ, Израел и ОАЕ е опасно, то дава безплатен бонус на израелската окупация за престъпленията и беззаконията й срещу палестинците. Осъждаме всяка форма на нормализиране с окупаторите, считайки подобна стъпка за удар в гърба на палестинската кауза.

"Само врагът ще се възползва и това само ще го тласне към извършване на нови престъпления и нарушения срещу нашия народ и неговите светини", коментира Бархум. Влиятелната в Газа групировка „Ислямски джихад“ сравнява нормализирането на отношенията между Израел и ОАЕ с "предаване и подчинение".

"Това няма да промени реалностите на конфликта, а по-скоро ще направи окупацията по-терористична", се казва в изявление на групировката. От своя страна член на Централния комитет на „Фатах“ Абас Заки обвини ОАЕ в отказ от "национално, религиозно и хуманитарно задължение във връзка с палестинската кауза". Повечето други палестински фракции са направили подобни изявления.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп на страницата си в Туитър обяви, че Израел и ОАЕ са постигнали споразумение за пълното нормализиране на двустранните отношения.

Нетаняху отправи предупреждение към Хизбула след израелски удар в Сирия

Според споразуменията, Израел ще спре решението за разширяване на суверенитета си върху еврейски селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на палестино-израелския конфликт.

Делегациите на Израел и ОАЕ планират да проведат среща през следващите седмици, за да подпишат двустранни споразумения, включително относно инвестициите, туризма, директните полети, сигурността, телекомуникациите, технологиите, енергетиката, здравеопазването, културата, околната среда, взаимното създаване на посолства и в други области. 
БГНЕС