В момент когато светът се тресе от COVID-19, в дни, в които Франция e отново мишена на тероризъм, а Италия не спи не само заради възвръщащата се пандемия, но и заради масовите протести срещу мерките - Старият континент се обръща към непреходното. Към своето най-ценно наследство - изкуството, предава NOVA.

“Винаги съм се посвещавал на това да се боря срещу човешкото страдание. В тежки моменти като този, изкуството е това, което може да ни спаси”, заяви Андреа Бочели.

В хода на агресивна втора вълна на COVID-19светът отново се изолира. Стремглаво растящият брой на новозаразените постави градове и държави под карантина, въведе вечерен час, постави под ключ социалния и културен живот. Театри, музеи, изложбени и концертни зали затвориха, а това освен разочарование предизвика и недоволство.

В петък работещи в развлекателната индустрия в Италия се събраха пред парламента в Рим, за да протестират срещу решението на правителството да затвори театри, кина и места за музика на живо, като част от нови ограничения в борбата с коронавируса.

„Не сме работили от пролетта. Някои от нас похарчиха много средства, за да пригодят помещенията да отговарят на протоколите за социално дистанциране. Как да възстановим тези пари? Как да продължим за живеем?”, пита Бруно Петросило, театрален актьор.

Фестивалът в Кан без публика. Дали това е новото нормално? Нищо няма значение когато позитивната енергия от подобни събития е в действие. Отложен през пролетта, в тежките дни на пандемията филмовият дворец в Кан се превърна в приют за бездомни, а преди дни отвори врати в тридневна мини версия, за да покаже някои от най добрите кино продукции.

„Това, което се случва в момента е едновременно вдъхновяващо и трагично! Не можеш да лишиш град като Кан, който живее с изкуството от неговата емблема. Хората тук са силно засегнати от пандемията, но това само ни амбицира допълнително да повдигнем духа с това мини-събитие. В момента Франция има нужда от своето кино-изкуство повече от всякога!”, заяви Тиери Фремо - директор на филмовия фестивал в Кан.

Въпреки, че канцлера на Германия Ангела Меркел угаси светлините на немското изкуство, в съседна Австрия където COVID статистиките са идентични, Виена все още може да разчита на една от своите емблеми - Виенската държавна опера.

И в Лондон величественият кралски балет се завърна на сцена. След 7-месечно отсъствие онлайн представление на живо потопи почитателите на изкуството в балетната магия, макар и от малкия екран.

"Представете си седем месеца задържана енергия премесена с вълнение да се развиваш по-нататък. Невероятно е да се завърнем на тази славна сцена", заяви Марсилино Самбе, танцьор.

С мисъл за последиците от кризата, която пандемията предизвика, крадците също погледнаха към изкуството, макар и по различен начин. Маскирани обраха два музея от Втората световна война в Нидерландия. Крадците задигнали редки нацистки шлемове, оръжия и униформи на стойност над 1,5 милиона евро.

„Смятаме, че откраднатите предмети няма да бъдат пуснати в продажба, тъй като оръжията са номерирани, а други от експонатите са толкова уникални и редки, че веднага ще бъдат забелязани, ако се появят в онлайн пространството. Мислим, че предметите са били поръчани от притежатели на частни колекции", посочва Янек Кенис – директор на военния музей в Оверлон, Нидерландия.

А в далечна Бразилия, кметството в Сао Пауло даде разрешение на театрите да отворят за първи път от началото на здравната криза. Малки пластмасови кабини посрещнаха най-нетърпеливите зрители на театралното изкуство.
nova.bg